Även om det bara är januari och snön ligger meterdjup på våra breddgrader så finns det all anledning att öka löptempot emellanåt. När vårsolen börjar värma igen så tinar asfaltsvägarna snart fram igen. Och då är det inte långt kvar tills det är tävlingspremiär. Här är några favoritpass som garanterat ger fart och omväxling i träningen. En gång i veckan är lagom; på löpband eller varför inte i Jämtkraftshallen, Ås. Glöm inte att värma upp och jogga ned samt att stretcha efteråt.
•Bra
Löp ett tempopass på 3–7 km beroende på din träningsbakgrund. Tempot ska vara lite långsammare än ditt tävlingstempo på halvmilen. Träningen förbättrar både konditionen och uthålligheten och gör dig mentalt starkare. Ta dock inte ut dig helt.
•Bättre
Löp 12 x 400 m i ditt tävlingstempo på 3 km eller något snabbare. Vila genom att jogga i en minut mellan varje intervall. Träningen maxar din kondition och tränar din förmåga att löpa i ditt målsättningstempo.
•Bäst
Löp 3–4 serier på 5 x 200 m. Vila i 30 sek. mellan varje intervall och 3 min. mellan varje serie. Farten ska vara betydligt snabbare än ditt tävlingstempo på 3 km. Använder du pulsmätare bör du ligga på 85-90% av maxpuls. Träningen är tuff, men gör också att du vänjer kroppen vid ett tufft löptempo som du har nytta av när du ska tävla igen i vår.
Lllllllllllllycka till!